Японската кухня: вкусна, здравословна, диетична

Рубрика: 

Традиционна японска закуска

Изпитвате известна доза съмнение, нали? Ястията са повече от вкусни; наслаждавате се, а в същото време … отслабвате?! Е, нека си спестим недоверието - Япония е на второ място в света по най-ниски показатели за затлъстяване на населението  – едва 3.9%! Заслужава си да опитаме!
1. Всяко ядене започва с порция супа мисо
Често сме се натъквали на съвета да изпием чаша вода преди хранене, за да се уталожи апетитът ни. Всъщност, супите мисо изпълняват точно тази роля: нискокалорични и едновременно с това богати на хрнителни вещества, те действат като естествен подтисник на апетита. Да не пропускаме и факта, че в състава им са двама от шампионите по изгаряне на хранителни мазнини – морските водорасли и соята. Японците консумират мисо при всяко хранене, включително и на закуска. А само една купичка супа мисо дневно е в състояние да ускори до 10% загубата на телесно тегло.
2. Пръчиците за хранене
Храненето с пръчици е значително по-бавно. А за да не трупаме излишно тегло е необходимо да се храним бавно и да се наслаждаваме на всяка хапка. Да не забравяме, че са необходими около 15-тина минути, докато „сигналът“, подаден от вече заситилия глада си стомах, достигне мозъчните ни рецептори! Ако се храним по-бавно, със сигурност ще сме погълнали съвсем незначително количество храна в повече, когато регистрираме съответното чувство на ситост.
3. Изкуството на малките порции
Съществува изключително елементарен начин за ограничаване на количеството консумирана храна – порциите се сервират в малки чинии. По време на хранене, японците обикновено похапват от няколко ястия, но в съвсем малки количества. В резултат на това, те приемат около 300 калории по-малко в сравнение с класическото хранене от европейски тип.
4. Ограничена консумация на млечни продукти и месо
Японците ядат много малко месо и млечни продукти, докато тези две групи продукти са неизменна част от западните кулинарни традиции. Затова пък японският тип хранене намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като се избягват хранитес високо съдържание на мазнини.
5. Обилна сутрешна закуска
Японският й вариант се състои от няколко солени блюда: омлет, китайско зеле, супа мисо, печена сьомга. Подобно меню осигурява чувство на ситост през целия ден. Изследователи от Imperial College в Лондон доказват, че ако пропуснем закуската, не само че в течение на целия ден поемаме много повече храна, но и предпочитанита ни определено са насочени към по-богатите на мазнини продукти и ястия.
6. Зеленият чай
Той съпътства японците през целия ден и присъства задължително при всяко хранене. Независимо дали е горещ или студен, зеленият чай притежава наистина чудотворни качества: съдържащият се в него теин /кофеинът в чая/ стимулира изгарянето на калории дори в покой. Танините му блокират процеса на усвояване на мазнините, докато катехините (полифеноли) трансформират разпределението на мазнините в тялото и се борят срещу натрупването им в областта на корема. Освен, че е нискокалоричен, зеленият чай осигурява изключително важните за организма антиоксиданти; способства за предотвратяването на множество сърдечно-съдови и ракови заболявания. И, едно уточнение – консумира се без захар, естествено! 

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)

Още по темата: 

Диетата Окинава – тайната на здравословното хранене

Меню Окинава

Искате да сте елегантни и същевременно в отлична физическа форма: тонизирани, силни и дееспособни? Запознайте се с диетичния режим Окинава! 

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Регресия в прогрес

 
Когато посягаме към храната машинално, унесени в разрешаването на далеч по-важни проблеми, а не си задаваме някои простички въпроси…