Празник на ореховите ядки

18 Май
Натурални орехови ядки

Изпълнените с неповторим вкус орехови ядки се употребяват за храна от хиляди години. Били са един от основните продукти, които още първобитните хора са открили и консумирали в естествен вид. Не по-малък е и предявеният от много животински видове интерес, така че до днес ореховите ядки са високо ценени и заради хранителната им стойност, и заради характерните вкусови качества и – не на последно място – заради възможността за непосредствена употреба, без необходимост от специално приготвяне.
Съвсем не е случаен съветът на диетолозите и специалистите по храненето – всеки ден, всеки от нас трябва задължително да отдели време и с нужното внимание и уважение да хапне ядките на 3 ореха. Това е идеалната храна, която мигновено ще снижи нивото на холестерола. И макар да са висококалорични, ореховите ядки са ценен източник на минерални соли, витамини В и D, на мед и магнезий.
В Средновековието селяните плащали дълговете си с орехи, а през 18-ти век ореховото олио направило богати живеещите в районите с орехови плантации. В по-ново време пък Франция дори с укази защитава качеството на орехите в два свои региона – Гренобъл и Перигор – където наименованията на местно отглежданите сортове са с контролиран произход.
Освен в натурален вид, ореховите ядки намират широко приложение в кулинарията – добавят се към десерти, салати, сирена; с тяхна помощ обогатяваме както сладкото, така и соленото тесто; присъстват в основни ястия и сосове. Ценители на добрия вкус използват ореховото олио, което е силно ароматно и придава изключително плътен вкус на сирената, а приготвеният с негово участие дресинг за зелени салати е просто неповторим!
И за днешния празник Кулинарният календар се е постарал да ни изкуши с лесни рецепти за не толкова популярни в нашата кухня, но затова пък изключително вкусни десерти с орехови ядки!

Мус с кафе и орехови ядки

Ефирен мус от маскарпоне, сметана и жълтъци, с аромат на кафе и орехови ядки - идеалният десерт за лятото!

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

250 g маскарпоне
4 жълтъка (от много пресни яйца)
80 g пудра захар
3 ч.л. нес кафе
100 мл течна сметана
60 g орехови ядки (ситно смлени)

Бележки: 

Няколко цели орехови ядки за украса на порциите мус.

Мус с кафе и орехови ядки

Начин на приготвяне : 

1. Разбийте жълтъците и захарта до получаване на бял цвят. 
2. Добавете кафето, маскарпонето и смлените орехи, като продължавате да разбивате. 
3. Отделно разбийте предварително изстудената течна сметана, след което я добавете към готовата смес. 
4. Разпределете муса в отделни чаши и ги оставете за 2-3 часа в хладиника. 

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)

Още по темата: 

Скритата сила на ореховите ядки

Полезните орехови ядки

Освен вкусна добавка към ястията, ореховите ядки могат да играят важна роля в регулирането на множество процеси, протичащи в човешкия организъм.