Храната за хубав сън

Рубрика: 

Свежа и лека храна за хубав сън

Зимата е на прага, скоро ще сменим и времето. Оказва се, че никой не е застрахован срещу макар и леко неразположение, а защо не и от доста тягостна понякога преумора. Именно сега е моментът, в който решително трябва да се вземем в ръце и да не позволим липсващият ни сън да ни донесе някой и друг излишен килограм! Най-общо казано – за да спим добре, трябва да се храним добре. Това, разбира се, съвсем не означава да се храним обилно, особено непосредствено преди лягане! Необходим е старателен подбор на менюто за вечерната трапеза!  
Всъщност, как сънят и храненето се оказват в такава тясна връзка? Обяснението на учените: сънят влияе върху апетита посредством двата хормона лептин и грелин. Благодарение на лептина у човек изчезва усещането за глад и се увеличава разходът на енергия от организма. Хормонът се произвежда от мастните ни клетки по време на нощния сън, през кръвта достига до хипоталамуса в мозъка, откъдето стимулира центъра за ситост и удоволствие.
Грелинът пък се произвежда през деня от стомаха и съвсем логично действа като увеличава усещането ни за глад. Сметката се оказва много елементарна: колкото по-дълго сме будни, толкова повече грелин се произвежда в организма ни.  
Учените препоръчват: Вечеря поне 2-3 часа преди лягане.
Сънят влияе върху апетита, но и обратното се оказва не по-малко вярно. В действителност, поетата вечерта храна, както и начинът, по който я поемаме, също оказват влияние върху съня ни. Вечерното меню по отношение на съставките, както и времето на вечерята, определят и продължителността, и качеството на съня ни.
От първостепенно значение е, при възможност, да спазвате правилото: поемане на храната три пъти дневно, винаги в точно определен час. Вечерята е изключително важен компонент: тя не бива да е прекалено рано, за да не се събудим огладнели посреднощ; но не трябва и да се планира за много късно вечерта, тъй като при процеса на храносмилане телесната температура се повишава, докато за да се успокоим и заспим имаме нужда по-скоро от понижаването й. В този смисъл, най-доброто време за вечеря е окло 2-3 часа преди лягане.
Въглехидратите и аминокиселината триптофан
За да заспим, мозъкът ни трябва да произведе мелатонин – един от най-важните хормони за човешкия организъм, чрез който се регулира хронобиологията му. За да бъде произведен, обаче, са необходими тъмнина и серотонин – моноаминният невротрансмитер. В организма ни той се синтезира пряко от триптофан - незаменима аминокиселина, съдържаща се в белтъците на храната. В заключение – за добър сън е необходимо доволно да сме похапнали, но предимно храни, от които да си набавим необходимия триптофан. Разковничето е в богатите на протеини хранителни продукти като:  яйца /без да се прекалява с тях/; риба /чудесна и за линията/; кашу; банани; тиквено семе; леща, зрял фасул, грах /още повече, че варивата са богати на фибри/; сирене /в разумни количества/; варен ориз /благословеното ястие за всеки, подложен на диета/; шоколад /но с внимание към съдържащия се в него кофеин!/.
 
Източник: HuffPost

Рейтинг: 

Average: 4.2 (10 votes)

Още по темата: 

Хибернационна диета – отслабваме докато спим

Мед преди лягане

Как да отслабнем с хубав сън и 4 златни правила. Без особени усилия, при това – необратимо – можем да свалим 3 до 5 кг. за по-малко от месец!

Овесени ядки за „добро утро“ и „лека нощ“

овесени ядки сн.zdrave.bg

Вкусната диета или за ползата от по-активното включване на овесените ядки в здравословното ни меню. 

Пълнеем от … работа!

Дълъг работен ден

Учените са категорични: докато седим зад бюрото - трупаме излишни килограми! При това, съвсем не само по вина на типичната офис-храна.