5-те най-опасни актуални диети

Рубрика: 

Балансиран диетичен режим

В края на миналата година, представители на Британската асоциация на диетолозите алармираха за петте най-тежки и опасни, но затова пък широко известни и масово прилагани диети. Публикацията е своеобразно предупреждение към онези, които все още не са направили грешката, водеща до необратими поражения на организма им.
На първо място учените са поставили ЕНТЕРАЛНОТО ХРАНЕНЕ, до което най-често прибягват топ моделите. При тази диета реално отсъства непосредственият прием на храна. Поддръжката на организма се осъществява посредством процес, при който хранителна течност бива вкарвана в носа с помощта на малка тръбичка. Режимът се прилага в продължение на 10 дни, през които подложилият се е неразделно свързан със заветните помпа и течност, с които може да се разделя само за 60 минути на всеки 24 часа. Консултантката по здравословно хранене и диети Сиан Портър описва процеса като „шокиращ“ и подходящ единствено за "хронично болни".
В списъка фигурира и друга странна диета - Party Girl IV Drip. Тя се предлага в частни клиники срещу 225 британски лири и включва коктейл от силно завишени дози витамини и хранителни вещества, които се вливат интравенозно.
"Има много малко доказателства, че тази диета работи. Освен това, всички сме изключително загрижени от факта, че голяма част от диетите се оказват твърде агресивни. Показателно е, че хората са готови да се подложат на какво ли не, за да отслабнат и станат по-красиви. Но защо, след като храната доставя такова удоволствие?! Просто хората трябва да могат и да й се наслаждават!“, коментира Портър.
Въглехидратна диета на ДЮКАН се появява в листата на най-опасните диети за трета поредна година. Прословутият му режим е обявен за абсолютен бестселър за всички времена. Но представителите на Британската асоциация на диетолозите го описват като "объркан и много трудно приложим" и предупреждават, че прилагането му може да доведе до липса на енергия, ленив стомах и поява на лош дъх.
Шест седмици OMG (Oh My God!) - диетолозите определят като "шест седмици в ад и изолация". Автор на невероятното предложение е лондончанката Венера А. Фултън, която препоръчва да се пропуска закуската, веднага след ставане от сън да се изпива по чаша кафе, след което желаещият да се раздели с излишните килограми да вземе продължителна хладна вана, която ще стопи натрупаните мазнини.  
"Лудост" нарекоха диетолозите ставащата все по-популярна АЛКОРЕКСИЯ или ДРАНКОРЕКСИЯ, при която дневното меню включва минимална консумация на храни с възможно най-ниска хранителна стойност и неограничен брой алкохолни питиета.
"Хората често търсят бързото решение - казва Сиан Портър. – Виждат болезнено слабите  знаменитости и мечтаят да изглеждат по същия начин. Ежегодно се появяват всевъзможни диети,, но нито една от тях не е в състояние да замести обикновеното балансирано хранене! "

Рейтинг: 

Average: 4.7 (11 votes)