Денят на Кордон Бльо

04 Април
Порция Кордон Бльо с пилешко месо

В далечната 1500 г., рицарите от Ордена на Светия Дух се наричали още Кордон Бльо /синя панделка, фр. ез./, тъй като използвали сини панделки, на които окачвали талисманите си. Постепенно терминът започва да се свързва с оказани почести и заслужени отличия, така че днес съвсем не е случайно хрумване синята панделка на медалите и призовете за високи постижения.   
В света на кулинарното изкуство, обаче, зад наименованието се крие апетитен паниран  шницел от пилешко или телешко месо, с плънка от шунка и сирене Ементал, Грюер или Раклет. Предполага се, че произходът на ястието е швейцарски, но така и не съществува точно обяснение за колоритното му название. Има вероятност то да е спечелило кулинарен конкурс във Франция. Както и вариант, при който в началото майстор-готвачите да са използвали синя панделка, с която да пристягат шницела, за да не се нарушава формата му при пържене. Известна е и легендата за връчения от Луи XV орден Кордон Бльо на изисканата кулинарна майсторка на мадам Дюбари, след което, със същата награда, в обществото започнали да отличават всеки заслужил готвач или ястие.
Неоспорим е фактът, че ястието датира от около 1940 г., тъй като за пръв път присъства в кулинарна книга от 1949 г.
Какво представлява въпросният шедьовър?! Между два тънки шницела /или в оформения джоб на едно по-дебело парче/ от телешко или пилешко месо, се поставя тънка лента от избраното сирене, ведно с парче свинска шунка /без сланина/. Краищата се захващат с клечки за зъби, шницелът се панира в яйца и фини галета и се пържи в масло.
В някои мюсюлмански страни приготвят халал – много подобен вид шницел, в който, съвсем естествено, свинската шунка отсъства, но затова пък в ястието участват и двата вида месо – и  пилешко, и говеждо.
Пиле Кордон Бльо – поредна чудесна идея за вечерната трапеза, подсказана от Кулинарния календар! Добър апетит!

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)

Още по темата: 

Телешко по корсикански

Телешко по корсикански

Оригинална рецепта за приготвяне на ароматно телешко, което просто се топи в устата - подбрано ястие за чаша хубаво вино! 

Ароматно телешко по китайски

Телешко със зеленчуци и спагети по китайски

В навечерието на Китайската Нова година – едно бързо приготвено ястие от телешко, зеленчуци, оризови спагети и пикантен азиатски сос. 

Телешко филе 'Комплименти'

Телешко филе с глазирани зеленчуци

Сочно телешко филе, сервирано с палитра от глазирани зеленчуци и ароматен сос от розмарин и вино.