Денят на Чап чой

01 Септември
Чоп чой - китайските традиции

Зад загадъчното екзотично наименование на блюдото всъщност се крие типична за азиатския регион богата на зеленчуци яхния, към която обикновено се прибавят всевъзможни меса: пилешко, говеждо, свинско, та дори и морски дарове. В този смисъл, буквалният превод /Чап чой означава „смесени зеленчуци“/ се оказва не съвсем точен, тъй като и късчетата месо в ястието са също доста разнообразни по вид.
Любопитни са американските претенции по отношение на произхода на Чап чой. Според някои твърдения, ястието е съвместно творение на китайските и американските готвачи, обслужващи трансконтиненталната железница през 19-ти век. Други кулинарни историци не отричат типично китайските корени на яхнията, но затова пък са убедени, че е дело на китайските имигранти, пристигнали в Америка, които я създават на местна почва. И все пак, още през 1884 г., ястието официално е признато за типичен представител на традиционната китайска кухня.
Понастоящем, под най-различни наименования, повечето от които с доволно обяснителен характер /като „Ориз със зеленчуци и 3 вида месо“/, Чап чой се приготвя и предлага във всички китайски ресторанти по света. Възможно е да си го поръчате и върху канапе от типичните нудълс, които също успешно поемат букета от разнообразни вкусове и аромати.  
А за любителите на домашно приготвената храна, решили да почетат празника на Чап чой, препоръките на Кулинарния календар са да се снабдят с готов микс от китайски зеленчуци, които да запържат със съвсем малко зехтин на силен огън. Сосът се сгъстява с 1 с.л. нишесте, а добавеното месо може да са късчета пилешко и шепа скариди.
Добър апетит!

Рейтинг: 

Average: 5 (3 votes)