Скрита опасност… в торбичките за чай

Рубрика: 

Торбичката чай - лек или опасност

Причината за оповестената тревога е откритието на екипа, обследвал обикновения чай в торбички, широко разпространен в магазинната мрежа по света. След задълбочени анализи на проведените опити с електроди за откриване и разграничаване на минерали и микроелементи в течна среда, учените заключили, че след като торбички за чай от различни марки са престоялите в продължение на 2 минути в чашата, съдържанието на флуор е надвишило със 75 до 120% препоръчителната дневна доза.
Всъщност, по време на растежа и развитието на растението, флуорът се натрупва постепенно в листата на чая. Така, че колкото по-стари са листата, от които е приготвен съответния чай, толкова по-високо е съдържанието на флуор в тях. По правило, именно такива листа са в основата на най-общодостъпните и сравнително евтини марки чай. В този смисъл, поклонниците на напитката и особено тези, които приемат дневно около и над 4 чаши чай, рискуват в голяма степен да предозират иначе полезния за организма флуор, обясняват британските учени.
Изследователите препоръчват да направим внимателно избора си сред по-скъпите марки, при които чаят е произведен от по-млади листа. Екипът е внесъл и официално предложение, според което върху всяка опаковка от продукта производителят ще бъде задължен да указва количеството флуор, усвоявано с консумирането на всяка чаша от напитката.
Но, какво рискуваме, завишавайки дневната препоръчителна доза от 1 мг флуор? Наясно сме, че елементът играе важна роля в защита на зъбите ни от кариес, укрепва емайла им и има доказано антибактериални свойства. Но прием на флуор над допустимата дневна доза означава сигурен риск от възбуждане на зъбна флуороза – заболяване, свързано с появата на бели, жълтеникави или кафеникави петна по зъбите, които не могат да бъдат отстранени и прогресивно водят до деконструкция на зъба. Редовното и продължително предозиране на флуор, предупреждават учените,  вещае и опасност от възникване и развитие на остеопороза.

Рейтинг: 

Average: 4.5 (2 votes)

Още по темата: 

Ден на студения чай

Освежаващият полезен студен чай

Глътка свежест в слънчевия ден! Днес Кулинарният календар ни приканва да отбележим празника на една от предпочитаните и любима на мнозина лятна напитка – студен ароматен и тонизиращ чай.