Орторексия: когато стремежът към здравословно хранене се превръща в мания

Орторексията променя начина на мислене и живота ни

Основният проблем на заболяването е, че то може да остане скрито в продължение на доста дълъг период, като междувременно симптоматиката му се наблюдава все по-често и става все по-патологично задълбочена.
Какво представлява орторексията? Най-общо казано – заболяване, свързано с нарушения в храанителния режим. Терминът произлиза от гръцки език: "ортос“ /orthos/ означава прав, правилен, коректен, а "орексис“ /orexis/ е думата за апетит. Различна от анорексията и булимията, при орторексията не става дума за прием на храна в някакво нетипично количество. При нея се наблюдава израждането на предпочитанията към качеството на храната и превръщането им в маниакална зависимост. Орторексикът схваща като абсолютно задължението да се храни единствено и само здравословно във всеки един момент! С течение на времето, стремежът му към непрекъснато усъвършенстване на хранителните навици го довежда до психологическо изтощение и неминуемо води до социално отчуждение.
В ежедневието си, засегнатият от орторексия категорично отказва да включи в менюто си каквото и да било лакомство, дори и в повече от „разумно“ количество. В зависимост от индивида и нагласата му, храните, обобщавани с термина „лакомство“,  могат да са изключително разнообразни: от сосовете към ястията, през бонбоните, бисквитите, сиренето и месото, за да се стигне до който и да е продукт от неорганичен произход. Ако все пак се случи така, че приеме, дори и в нищожно малко количество, храна, считана от него за нездравословна, то орторексикът може да бъде обхванат мигновено от разкъсващо чувство за вина и панически ужас.
Статистиката сочи, че орторексията засяга предимно хората в зряла възраст, сред които най-висок е процентът на жените и занимаващите се активно със спорт. Учените признават, че е изключително трудно да бъде изграден точен образ на анорексика, имайки предвид факта, че голяма част от засегнатите хора не се смятат за болни и не са склонни да търсят съдействие от специалисти. Тревожното е, че при юношите, проявите на орторексия могат да прикриват симптомите на булими или анорексия.
Кои са причините за възникване на орторексията? Истината е, че в общество, което непрекъснато насърчава здравословния начин на хранене, превръщайки в житейски постулат ежедневната консумация на 5 зеленчука или 5 плода, което непрестанно тръби, че трябва да се избягва прекомерната употреба на сол и определя захарта като бяла смърт, се оказва доста трудно да разпознаем чертите на орторексията. Все пак, не всички, които се стремят към здравословен живот и режим на хранене се превръщат в орторексици!  
Именно по тази причина Стивън Братман разработва простичкия наглед тест. В случай, че отговорите положително на всички въпроси, следва задължително да потърсите мнението на специалист: психиатър, психолог или психотерапевт. Но, ако съберете дори 4 или 5 „да“, направете необходимото да „разчупите“ възприетите схоластични принципи и бъдете по-гъвкави по отношение на начина си на хранене.
Ето и въпросите:
1.      Обмисляте ли повече от 3 часа дневно режима си на хранене?
2.      Комбинирате ли ежедневното си меню няколко дни предварително?
3.      Смятате ли, че хранителната стойност на консумираните продукти е по-важна от удоволствието, което изпитвате от вкуса на храната?
4.      Дали качеството на живота ви се е влошило, за сметка на възприетия подобрен хранителен режим?
5.      Забелязвате ли да сте станали по-взискателни към самите себе си?
6.      Повишава ли се самочувствието ви от факта, че сте избрали да се храните здравословно?
7.      Отказахте ли се напълно от любимите си храни, за сметка на „здравословните“?
8.      Смятате ли, че предприетият хранителен режим ограничава социалния ви живот /посещение на заведения, срещи с приятели и т.н./?
9.      Изпитвате ли чувство на вина, ако се наложи да се отклоните от избрания режим на хранене?
10.  Чувствате ли се добре, упражнявайки непрекъснат контрол върху начина си на хранене?

Рейтинг: 

Average: 5 (3 votes)

Още по темата: 

Пет мита за храненето

Пет мита за храненето

Какво ли не се изписа и предстои да се изпише за храненето и храната?! Само през миналата година, чисто научните статии са над 16 000! Ето, обаче, някои любопитни факти, които подлагат на съмнение отдавна възприети истини:

ХРАНАТА И ЧУВСТВАТА

Романтика, любов и ...храна!

Романтикалюбов и… храна! Връзката е от векове. Всяко блюдо е своеобразен начин да изразим чувствата си и да покажем колко много ценим партньора!

Храната за хубав сън

Свежа и лека храна за хубав сън

Сънят е жизнено необходим за поддържане на хормоналния баланс в организма - научно доказан факт!

Вкусът на храната

Подправките - приятел на храната

Какво всъщност представляват подправките. Защо е толкова дълга историята им и как са предизвиквали дори войни... А знаем ли как да ги използваме най-добре?!

5-те най-опасни актуални диети

Балансиран диетичен режим

Британската асоциация на диетолозите посочва 5-те най-опасни актуални диети.