Денят на канелените кифлички

10 Април
Домашни канелени кифлички

Малко уточнение от Кулинарния календар. Вкусни кифлички се правят от 13-ти век, докато ароматната подправка, известна като канела, е открита и широко използвана много по-рано. За пръв път тя присъства в китайски ръкопис, датиращ от 2800 г. пр. Хр.!
В Древния Рим хората ценят канелата дори повече от среброто и златото, а по време на Средновековието подправката се превръща в привилегирован лукс. Всъщност, в значителна степен именно броят и видът на подправките, които всеки използвал,  давали сведения за социалния му статус. Канелата, специално,  хората използвали с цел по-дълго съхраняване на месото; с нея ароматизирали различни напитки и дори лекували някои заболявания. В наши дни тя е сред най-популярните подправки – важна съставка на множество тестени изделия, сред които са и дъхавите домашно приготвени канелени кифлички, за приготвянето на които Кулинарният календар любезно ни е предоставил поредната бърза и лесна рецепта. 

Домашни канелени кифлички

Пухкави кифлички от тройно омесено маслено тесто, с неповторимия аромат на канела. 

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

500 g брашно
200 g масло
60 g захар
250 мл прясно мляко
2 ч.л. мая
1 ч.л. Сол
2 канелена захар (пакетчета 20 г)
Канелени кифлички от маслено тесто

Начин на приготвяне : 

  1. Разтворете маята в няколко лъжички топло мляко. В купа смесете брашното, захарта и солта. Добавете затопленото мляко и млякото с разтворената мая. Замесете гладко тесто.
  2. Разточете тестото с точилка върху набрашнена повърхност. Нарежете на тънко студеното масло и подредете парченцата върху цялата повърхност на разточеното тесто, след което го прегънете на 3. Увийте го във фолио и го оставете в хладилника за 15 минути.
  3. Извадете тестото, отново го разточете на кора и отново го прегънете на 3. Увийте го във фолиото и го оставете за още 15 минути на хладно.
  4. Извадете, развийте и разточете тестото на тънка кора. Нарежете я на триъгълници и от всеки оформете кифличка, която поръсете щедро с канелена захар.
  5. Покрийте дъното на тавичката за печене с хартия. Подредете кифличките и ги оставете да удвоят размера си за около час на стайна температура, след което ги сложете във фурната да се изпекат за 20-тина минути на 180 ° C.

Добър апетит!

Рейтинг: 

Average: 4 (3 votes)